Digitalisointi

02.06.2021

Mielestäni Lempäälän kunnan järjestämissä palveluissa ja toiminnassa kaikki mahdollinen tulee digitalisoida. Tästä voisi tehdä jopa sloganin: ”Kaikki mahdollinen digitalisoidaan”. Digitalisaatiota ei tule kuitenkaan tehdä suunnittelemattomasti tai ilman kokonaisvaltaista ohjausta. Kun digitalisaatiota otetaan pieni pala kerrallaan käyttöön, pitää jokaikinen kerta miettiä, kuinka kyseinen pala tulee osaksi kokonaisuutta.

Perustiedon hallinta (engl. Master Data Management) on kriittisessä osassa Lempäälän kunnan digitalisaatiopolussa. Tämä tarkoittaa, että tiettyyn tietoon on vain yksi totuus, eikä samaa tietoa säilötä useassa paikassa. Kun jostakin tiedosta on pahimmillaan useampi versio, tämän selvittämisessä menee resursseja ja työtunteja aivan valtavia määriä hukkaan. Tämä on tällä hetkellä valitettava totuus Lempäälän kunnan toiminnassa ja tarjoamissa palveluissa.

Lempäälän kunnan kaikki hankinnat, sekä digitalitiimin työt jonkun asian digitalisoimiseksi, täytyy ehdottomasti laittaa menemään sellaisen hyväksyntäkäytännön läpi, jossa on katsottu kokonaisuus läpi. Muuten digitalisaatiosta ei saada tavoiteltuja kokonaissäästöjä ja palveluprosessien kokonaisvaltaista parantamista. Tätä ei voi tehdä nykyisen toimintatavan kaltaisesti yksittäisinä pieninä hankintoina joidenkin pienten tiettyjen asioiden digitalisoimiseen. Järjestelmätoimittajat toimittavat siis tarvittavat kyvykkyydet, lähtevät paikalta ja jättävät kunnan järjestelmien käyttäjät taistelemaan datan kanssa.

En ole nähnyt missään hyvää Lempäälän kunnan toimintojen ja palveluiden digitalisoimiseen liittyvää tulevaisuuden tiekarttaa. Tällainen pitää teettää välittömästi.